Home > Andalucia, Chorizos, Corrupció, Funcionarios Publicos, Sindicatos, Tomaduras de pelo > El TS investigarà Chaves i Griñán pel cas dels ERO

El TS investigarà Chaves i Griñán pel cas dels ERO

November 14th, 2014

Obrirà una causa també contra tres exconsellers andalusos, Jutges per la Democràcia demanda el Ministeri de Justícia per la sobrecàrrega de casos de corrupció que suporten els magistrats

El Tribunal Suprem investigarà la possible implicació en el presumpte frau dels ERO d’Andalusia dels expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán –diputat i senador estatals, respectivament– i de tres aforats més: els diputats del Congrés José Antonio Viera i Gaspar Zarrías i la senadora Mar Moreno, tots ells antics consellers socialistes de la Junta d’Andalusia.

El Suprem va acceptar fer-se càrrec de la part del sumari dels ERO que afecta els aforats a petició del fiscal i després que la jutgessa que instrueix el cas, Mercedes Alaya, remetés un escrit a l’alt tribunal. Els jutges del Suprem verificaran si en l’escrit de la jutgessa Alaya s’exposen fets que puguin ser delictius i l’existència de proves que puguin incriminar els aforats. Segons el document lliurat per Alaya, hi ha indicis que des de la Junta d’Andalusia i, més concretament, des de la Conselleria d’Ocupació, es va organitzar un sistema fraudulent per pagar subvencions a treballadors i ajudes a empreses des de l’any 2000 fins al 2012. En total –segons l’escrit–, es van destinar uns 855 milions d’euros per fer efectius els pagaments sense sotmetre’s al procediment i control propis de les subvencions.

“Això permetia l’absoluta discrecionalitat en l’ús dels fons, ja que no hi havia cap normativa que establís prèviament els requisits dels possibles beneficiaris d’aquestes ajudes. I les ajudes o subvencions es concedien sense sol·licitud prèvia, sense documentació justificativa, sense bases reguladores, sense examen del projecte, que era inexistent, i sense comprovar el destí de la quantitat entregada”, denuncia Alaya. Aquest sistema –continua– hauria fet que la major part de les ajudes es destinessin a “persones i empreses pròximes als sindicats, a càrrecs de la Junta d’Andalusia o al PSOE andalús”. Aquests fets –conclou la jutgessa– podrien ser constitutius dels delictes de prevaricació i malversació de fons públics. Fonts del PSOE van assegurar ahir que Chaves i Griñán es presentaran “de forma immediata per poder declarar” davant del Suprem, i van subratllar que l’obertura de la investigació no significa que hi hagi cap imputació.

Chaves va ser ministre amb Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero. Entre el 1990 i el 2009, va presidir la Junta d’Andalusia. Griñán també va ser ministre de Felipe González i va agafar el relleu de Chaves a la presidència andalusa (fins al 2013).

“Sensació d’impunitat”

D’altra banda, el col·lectiu Jutges per la Democràcia va presentar ahir una demanda de conflicte col·lectiu contra el Ministeri de Justícia per la sobrecàrrega que suporten els magistrats, especialment a causa de casos “complexos” com els de corrupció.

El portaveu de l’associació, Joaquim Bosch, va denunciar la falta de mitjans de la justícia, una mancança que els sospitosos de corrupció perceben i que fa que augmenti la seva “sensació d’impunitat”. “Les trames corruptes tenen més mitjans per eludir l’acció de la justícia dels que té la societat per poder perseguir-les, i això no és acceptable”, hi va afegir Bosch. La demanda també s’adreça contra el Consell General del Poder Judicial.

 LES XIFRES
855 milions d’euros s’hauria gastat en total la Junta d’Andalusia en el pagament d’ajudes irregulars.

201 imputats hi ha en l’expedient dels ERO d’Andalusia, un cas de presumptes ajudes i subvencions fraudulentes.
12 anys cobreix aproximadament el període de concessió de suposades ajudes fraudulentes que investiga la justícia.

Publicat per:
El Punt Avui Divendres, 14 de novembre

Andalucia, Chorizos, Corrupció, Funcionarios Publicos, Sindicatos, Tomaduras de pelo , , , , , , , ,

Leave a Reply