Home > Generalitat, Política, Tomaduras de pelo > I el patrimoni dels diputats?

I el patrimoni dels diputats?

November 25th, 2009

Els béns i propietats dels membres del Parlament i alts càrrecs no són públics

Imatge d'arxiu de la mesa del Parlament   

La recent difusió del patrimoni dels membres del Govern espanyol va ser reflectida per la majoria dels mitjans de comunicació. Ara, el Congrés ha fet públiques per primera vegada les activitats privades dels diputats a la pàgina web de la cambra.Tanmateix, no podria passar el mateix amb els alts càrrecs del Govern de Catalunya ni amb els diputats del Parlament, perquè en ambdós casos, les seves declaracions d’ingressos i patrimoni no són públiques, encara que sí ho és la declaració d’activitats, però aquesta no figura a la web de la cambra catalana. Un portaveu del Parlament de Catalunya ha manifestat a e-notícies que “les declaracions d’activitats sí que són públiques, encara que no estan a la web de la cambra. És a dir, que qualsevol ciutadà pot demanar aquestes declaracions i se li proporcionen. La diferència amb el Congrés dels Diputats és que el Parlament no les té a la web, encara que estem treballant per tenir-les en el futur”.

L’article 12 del reglament del Parlament regula aquesta qüestió, i especifica que els diputats han de presentar “una declaració de les activitats professionals, laborals o empresarials que exerceixen i dels càrrecs públics que ocupen”, i “una declaració de béns que ha de detallar el patrimoni del declarant”. S’indica que “la informació relativa a les activitats i els càrrecs és de caràcter públic”.

Així mateix, “els diputats han de presentar, abans del 30 de juliol de cada any una còpia de la declaració de l’impost sobre la renda i el patrimoni presentada a l’administració tributària del mateix exercici, o la certificació de no haver-ho fet en el cas que no estiguin obligats a presentar-la”.

Els alts càrrecs de la Generalitat tenen una regulació molt semblant, que estableix la llei 13 / 2005 de 27 de desembre. Han de declarar “les activitats professionals, mercantils o industrials”, i realitzar una “declaració patrimonial i d’interessos “amb” tots els béns, els drets i les obligacions”, a més de lliurar còpia de la declaració de renda i de patrimoni a Hisenda.

Com en el cas dels diputats, té caràcter públic la declaració d’activitats, i és reservada la declaració de béns patrimonials i d’interessos.

 e-notícies. cat

Generalitat, Política, Tomaduras de pelo , , , ,

Leave a Reply